10 sfaturi pentru a obtine o fotografie grozava

Iata cele mai importante sfaturi pentru a face o poze grozave cu o camera foto DSLR.

1. Coboara la nivelul lor – cand vrei sa filmezi un subiect viu/real este important sa ajungi la nivelul ochilor lui inainte de a face poza. Pentru copii si animale de companie, acest lucru poate insemna sa ingenunchezi, sa te ghemuiesti sau chiar sa stai jos pentru a ajunge la acelasi nivel cu subiectul. Chiar daca va fi distractiv sa experimentati diferite unghiuri, veti avea mult mai mult succes daca vei privi subiectul direct in ochi.

2. Completati cadrul – fotografiile sunt mai atractive si mai interesante daca obiectul completeaza cadrul. Multi fotografi fac gresala de a fi prea departe de subiect. Cel mai bine este sa zoomati in asa fel incat obiectul sa ajunga la marginile vizorul dumneavoastra foto. Acest lucru permite privitorului sa vada mai multe detalii si expresii, si va impiedica in acest fel ca fundalul sa preia fotografia.

3. Un pic mai aproape – atunci cand credeti ca cadrul este perfect pentru a realiza fotografia, incercati sa faceti cativa pasi mai aproape. Inaintati mai aproape de subiectul dvs. si se vor obtine detalii si emotii care apar foarte interesante in fotografii.

4. Fundal simplu – atunci cand fotografiati un subiect, fiti constienti de ceea ce se intampla in spate. Ar fi de dorit sa alegeti un fundal care nu va distrage atentia sau obtura aspectul obiectului principal. Selectati un fundal de culoare simpla sau natural, simplu cu verdeata si cu cateva accente pentru a evidentia intr-adevar subiectul ales.

5. Utilizati blitz-ul – majoritatea oamenilor cred ca fotografiile in aer liber nu necesita utilizarea acestuia, dar uneori este cazul. Daca soarele este mai stralucitor, el poate raspandi cele mai intunecate umbre. Adaugand blitz-ul intr-o zi insorita, puteti diminua aparitia anumitor umbre, riduri sau unghiuri ciudate. Asigurati-va doar ca blitz-ul aparatului de fotografiat este destul de aproape de obiectul principal pentru a fi eficient.

6. Atentie la lumini – lumina este unul dintre cei mai importanti factori in fotografie. Cand sunteti gata sa realizati o poza, faceti pauza pentru o clipa pentru a tine cont de locul unde este soarele, ce umbre pot obtura vederea. Nu doriti ca subiectul sa stea fix in soare si nici nu vreti sa aveti o lumina puternica in spatele lor, caci subiectul va parea intunecat.

7. Faceti ipostaze verticale – nu ramaneti blocati intr-un loc. Multe poze ar arata mai bine daca le-ati transforma pe verticala. Exista anumite subiecte care se preteaza la o incadrare verticala, precum faruri, Turnul Eiffel sau un arbore frumos. Incercati sa faceti cadre verticale cu unele subiecte si cel mai probabil veti vedea diferenta.

8. Nu doar in mijloc – o alta gresala comuna a fotografilor este aceea de a pune subiectul fotografiei direct in mijlocul cadrului. Aceasta tehnica nu este de obicei tocmai placuta ochiului. In schimb, mutati subiectul in unul dintre cele patru colturi ale cadrului, astfel incat sa fie vizibil, si veti vedea niste rezultate extraordinare.

9. Echilibrul este esential – asigurati-va ca aparatul de fotografiat este stabil, cand realizati imaginile. Un aparat de fotografiat stabil (“steady camera”) va preveni o fotografie sa apara neclara. Daca nu reusiti sa tineti camera stabila, folositi obligatoriu unui trepied pentru a putea obtine o imagine clara.

10. Faceti cat mai multe – daca vreti sa obtineti fotografii mai bune, faceti mai multe fotografii, mai frecvent. Cu o camera digitala, acest lcuru nu mai este o risipa. Simtiti-va liber sa faceti o multime de fotografii din acelasi subiect, doar variati unghiul, iluminatul, sau fundalul. Experimentarea va va permite sa gasiti trucurile care functioneaza cel mai bine pentru dvs, si va va asigura ca veti avea cel putin cateva poze grozave pentru fiecare subiect.

Comentariile sunt inchise