Alimentatie si sanatate

Studiul, publicat în British Medical Journal on-line, constata ca consumul de alimente prajite prezinta un mare factor de risc pentru inima. Aceasta regula nu se aplica totusi cand e vorba de alimente gatite in ulei de masline si de floarea-soarelui. “Într-o tara mediteraneana în cazul în care uleiurile de masline si de floarea-soarelui sunt cele mai frecvent utilizate ca grasimi pentru prajit, si în cazul în care cantitati mari de alimente prajite sunt consumate la mare departare de casa, nici o asociere a fost observata între consumul de alimente prajite si riscul de boala coronariana sau moarte “, spun cercetatorii, condusi de Pilar Guallar Castillon-de la Universitatea Autonoma din Madrid.
Guallar Castillon-si echipa sa a adunat datele de la 40,757 adulti spanioli cu vârsta de 29 – 69 care au participat la EPIC (Prospectul European de Investigatii in cancer si nutritie), un studiu la scara larga de dieta, de sanatate si stil de viata care a recrutat aproape o jumatate de milion de de participanti din zece tari europene. Nici unul dintre participantii la studio nu au fost diagnosticati cu boli de inima, înainte de începerea studiului. Subiectii studiului au fost intervievati cu privire la dieta lor si la metodele de gatit. Subiectii au furnizat, de asemenea, informatii detaliate despre modul în care isi gatesc mancarea, si daca au folosit ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline, cele doua fiind cele mai populare uleiuri de gatit în Spania. Cercetatorii au impartit apoi participantii în grupuri statistice în functie de cât de mult au consumat alimente prajite.

Unsprezece ani de la începerea studiului, 606 evenimente de boli coronariene si 1135 de decese (de toate cauzele) au avut loc printre subiectele de studiu. Cercetatorii au comparat aceste informatii cu înregistrari despre care subiectii care au consumat cele mai mari cantitati de alimente prajite. Dupa ajustarea unor factori, cum ar fi IMC, tensiunea arteriala si alti factori de risc, oamenii de stiinta nu au gasit nici o corelatie intre evenimentele care cauzeaza  boli de inima sau decese si de nivelurile mai ridicate ale consumului de alimente prajite. Ei nu au gasit nici o diferenta in rezultatele de sanatate în rândul subiectilor care au utilizat ulei de masline si a celor care au folosit ulei de floarea-soarelui pentru gatit.

Pana vom reveni cu alte stiri despre acest subiect va invitam sa va relaxati cu cateva jocuri de gatit .

Comentariile sunt inchise