Allah Bair – Povestea firului de iarba

Începând cu luna mai, ONG Mare Nostrum va invita – copii, elevi, studenti, adulti – sa va destindeti, în natura, pe un traseu tematic de 3 km, timp de doua ore, pe Dealul lui Allah, cel mai înalt punct al judetului Constanta, cu o altitudine de 204 m.

 

Fiecare loc de pe pamânt are o poveste a sa. Trebuie doar sa ai rabdare sa o asculti”, spunea Nicolae Iorga. O poveste ne spune si Dealul lui Allah, trebuie doar sa o ascultam.

 

Acest traseu din aria protejata Allah Bair este un traseu care se axeaza pe biodiversitatea zonei, prezentata într-un mod deosebit de catre un fir de iarba. Acesta ne va însoti pe tot parcursul traseului, înca de la Manastirea Crucea, unde curge un izvor despre care se spune ca este unul binecuvântat. Una dintre legendele locului ne dezvaluie ca, în urma cu mult timp, un orb a trecut prin zona si, însetat, s-a aplecat asupra apei, din care a baut, apoi si-a trecut palmele prin izvor, dupa care si-a spalat fata. Miracolul s-a produs si omul si-a recapatat vederea.

 

Regiunea este o zona extrem de bogata în elemente floristice rare pentru flora României. Aici firele de iarba pot fi foarte mândre, deoarece se afla la cea mai mare înaltime din Dobrogea. Cum am spus înca de la început, nimeni altcineva nu ar putea sa ne spuna mai bine legendele zonei decât firul de iarba care a fost martorul vremurilor apuse.

 

Aceasta activitate se desfasoara în cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat de catre ONG Mare Nostrum în parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria si alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova. Traseele vor face parte din „Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, care va cuprinde un numsr de 20 de astfel de trasee.

 

Scopul proiectului este constientizarea, întelegerea si responsabilizarea legate de problemele din zona de coasta, incluzând activitatea umana si efectele ei.

 

Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro, fiind finantat de catre Uniunea Europeana prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”, iar website-ul unde se pot gasi mai multe detalii despre proiect este:  www.trails.bsnn.org.

Leave a Reply