Asigurarile in Romania

Previziunile pe piata asigurarilor in Romania pentru 2012 nu sunt sumbre, dar nici imbucuratoare, in ceea ce priveste veniturile ce urmeaza sa le incaseze companiile de asigurari. Conform unui studiu publicat de Ernst&Young Romania, piata asigurarilor va stagna, sau in cel mai bun caz va creste cu 1-2%.
Puterea de cumparare a romanilor si veniturile erodate de criza financiara in care Romania inca se afla, sunt motive pentru care oamenii nu mai sunt dispusi sa se asigure pe mai multe planuri si nici sa cheltuie foarte mult pe asigurari. Majoritatea recurge la asigurarile standard, fiind mai ieftine. Din aceasta cauza si companiile de asigurari vor trebui sa-asi revada strategiile in 2012, sa vina cu oferte cat mai accesibile pentru a reusi sa atraga public care pana atunci apartinea companiilor concurente. Lupta pe piata se preconozeaza a fi apriga.
Daca ne gandim la asigurarile obligatorii, mai ales RCA, acestea vor avea in continuare o influenta decisiva asupra evolutiei pietei in ansablu, chiar daca ponderea lor in totalul pietei este in scadere din cauza presiunii asupra tarifelor de prima si a diminuarii gradului de cuprindere in asigurare.
Asigurarile de locuinta vor inregistra cresteri, aceslasi studiu arata, crestere datorata in principal obligativitatii acestora, dar intr-o anumita proportie si datorita constientizarii populatiei a importantei de a se asigura financiar in acesta zona.
Reformarea sistemului de sanatate, aduce vesti bune pentru asiguratori, in ceea ce priveste numarul asigurarilor de sanatate ce vor fi incheiate in 2012. De asemenea, evolutia pozitiva a acestui serviciu in 2011, vine in sprijinul argumentelor optimiste legate de evolutia acestui sector al asigurarilor.
Reinnoirea parcului auto, mai ales a celui finantat prin leasing duce, conform celor de laErnst&Young Romania la afectarea nivelului cererii pentru asigurarile auto. Un factor care afecteaza negativ cererea este de asemenea si introducerea taxei auto, numarul cazurilor de frauda apreciindu-se ca va fi mai mare.
Desi observam anumite cresteri, la nivelul diferitelor tipuri de asigurare, sectorul per total se preconizeaza ca va stagna sau va creste foarte putin semnificativ.

Comentariile sunt inchise