Au fost alese cele 3 trasee de interpretare a naturii in cadrul proiectului “InterTrails”

Mare Nostrum a ales 3 din cele 4 trasee de interpretare a naturii care vor fi incluse in -“Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, din cadrul proiectului „Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”.

Aceste trasee vor fi deschise si prezentate publicului in maxim 6 luni, imediat dupa ce vor fi realizate toate dotarile de infrastructura si informare necesare pentru o buna intelegere a importantei naturii si a ariilor protejate.

Interpretarea naturii reprezinta un raspuns la cresterea rapida a turismului in natura si un instrument eficient in valorificarea potentialului natural. Cele trei trasee au fost stabilite in urma unei analize detaliate asupra biodiversitatii, geodiversitatii, precum si asupra aspectului cultural al urmatoarelor arii protejate: „Canaraua Fetii”, „Padurea Dumbraveni”, „Cheile Dobrogei”, „Canaralele Dunarii de la Harsova”, „Histria” si „Padurea Babadag”. Alte criterii de selectie avute in vedere de catre specialisti au fost: accesibilitatea, infrastructura, amplasarea, importanta ecologica, geologica si culturala a obiectivului ales, atractivitatea, unicitatea si potentialul turistic general.

Pentru stabilirea traseelor interpretative au fost organizate iesiri pe teren, in Canaraua Fetii, unde a fost stabilit primul traseu interpretativ, axat in principal pe biodiversitate, cuprinzand insa si o serie de elemente de geodiversitate. De asemenea, a mai avut loc o noua iesire pe teren, pe data de 14 iunie, la Cheile Dobrogei. Aici, ONG Mare Nostrm, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice Constanta, au stabilit alte doua trasee, unul axat pe biodiversitate si unul pe geodiversitate, urmand ca in perioada ce urmeaza sa fie stabilit un ultim traseu interpretativ, in urma unor noi iesiri in teren. Fiecare traseu cumuleaza un numar de 20 de puncte sau atractii reprezentative.

Deschiderea ariilor protejate precum si a parcurilor naturale catre public, ofera custozilor posibilitatea de a reduce, prin educatie, riscul unui comportament inadecvat al turistilor fata de capitalul natural. Metoda interpretarii naturii este extrem de raspandita ca fiind o activitate educationala extrem de interactiva si eficienta. Aceste trasee reprezinta rute in cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice ce vor fi explicate turistilor. Punctele sau atractiile fiecarui traseu, pot reprezenta specii de plante si animale specifice, specii amenintate, pe cale de disparitie, aspecte legate de habitate, cantecele pasarilor, etc.

Proiectul este desfasurat de catre ONG Mare Nostrum in parteneriat cu alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Molodva, si este finatat de catre UE prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”.

Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”, iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste mediul natural in zona litorala si a problemelor aferente, incluzand aici interactiunea umana si efectele acesteia.

 

 

                                                                                                                                                          

******

This document has been produced with the assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of the Mare Nostrum NGO and can in no way reflect the views of the European Union.

Comentariile sunt inchise