Bateriile auto si gerul

Bateria, sau acumulatorul unei masini este o piesa foarte importanta. Cu ajutorul acestor baterii fiecare componenta electrica a masinii se incarca si functioneaza. In perioada rece a anului, bateriile auto sunt mult mai solicitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca o baterie auto are in componenta mai multe substante chimice care produc electroni.  Reactiile chimice din interiorul bateriei se produc mai greu atunci cand este frig, drept urmare cantitatea de electroni produsa este mult mai mica. Temperatura scazuta incetineste reactia chimica din bateria masinii, reducandu-i astfel randamentul. Un lucru interesant, este faptul ca randamentul optim al unei baterii auto este undeva pe la 25 grade celsius.

Mai trebuie precizat faptul ca gerul nu afecteaza doar bateriile auto, ci si benzina sau motorina, dar si uleiul. Benzina, ca oricare alt lichid, se evapora mai greu atunci cand este frig. Astfel, cand temperatura scade, benzina se evapora mai greu, asa ca ii ia mai mult timp pana ajunge la procesul de ardere. Uleiul se ingroasa la temperaturi scazute, motiv pentru care creste frictiunea si ingreuneaza treaba starterului de a porni motorul. Atunci cand incerci sa pornesti un motor rece, rotirea se face mult mai greu prin uleiul inchegat, iar pornirea motorului intarzie.

Cel mai important lucru, atunci cand te pregatesti sa pornesti masina pe o vreme friguroasa, este sa nu inunzi motorul sau sa strici bacteria auto. Nimeni nu are in plan sa faca astfel de paguba masinii, dar din pacate se intampla destul de des, si nu doar incepatorilor. Motorul rece are nevoie de ceva mai mult conbustibil ca de obicei, insa nu exagerat de mult, deoarece daca este in exces motorul se ‘inneaca’. Un alt lucru ce trebuie facut este sa te asiguri ca bateria masinii tale este noua sau incarcata la maxim. O baterie veche, slaba, nu are puterea necesara sa porneasca o masina pe ger.

Comentariile sunt inchise