Cadrul legal al afacerilor MLM

Cadrul legal al afacerii

De aproape 5 ani ma ocup de afaceri de tip MLM si cunosc reticienta oamenilor in fata acestor oportunitati aparent miraculoase ! Iata cum stau lucrurile concret :

1) Art. 42, pct (2) din Legea nr 650/2002 prevede : “Vanzarea prin retele (multi level marketing) este o forma a vanzarii directe prin care produsele si serviciile sunt oferite consumatorilor prin intermediul unei retele de vanzatori directi care primesc un comision atat pentru vanzarile proprii, cat si pentru vanzarile generate de retelele de vanzatori directi pe care i-au recrutat personal.”

2) Art 43 din Ordonanta nr 99/2000 prevede :

“Sunt considerate practici comerciale interzise :

a) vanzarea piramidala, vanzarea practicata prin procedeul denumit “bulgare de zapada” sau orice alte procedee similare care constau in special in a oferi produse/servicii consumatorilor facandu-i sa spere ca le vor obtine fie cu titlu gratuit, fie la un pret redus fata de valoarea lor reala si conditionand vanzarile de plasarea contra plata de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare catre terti sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri;

b) faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din progresia geometrica a numarului de persoane recrutate sau inscrise.”

Este MLM-ul Legal ?

Desi legile sunt clare, exista in memoria oamenilor multe exemple triste din trecut. Multi se indoiesc pentru ca nu cunosc cadrul legislativ si nu inteleg nici spiritul afacerilor MLM ! Afacerile MLM nu sunt metode de imbogatire rapida, ci metode prin care companii mai mult sau mai putin puternice isi externalizeaza procesul de distributie, acordand micilor intreprinzatori sansa unor afaceri mici dar potential foarte profitabile cu investitii neglijabile. Multi oameni care se implica in MLM uita insa ca o afacere MLM este totusi o afacere, nu foarte departe de tiparul afacerii clasice, in care este nevoie de munca, determinare si chiar inovatie (in special in procesul de promovare si de lucru cu oamenii).

Totusi, din experienta pe care o am pot afirma cu totala convingere ca in MLM nu exista esec, ci doar lipsa de seriozitate si vointa !

Revenind insa la legalitatea sistemelor de vanzare in retea (Multi Level Marketing)…

Este Oriflame legal ?

Este Raiffeisen Asigurari legal ?

Este AMWAY legal ?

Este ABC Cosmetics legal ?

Este AVON legal ?

Este Forever Living Products legal ?

Este Herbalife legal ?

Este Lyoness legal ?

Toate aceste sisteme practica diverse forme de vanzare directa (MLM) conform legislatiei in vigoare.

In toate exista un produs in jurul caruia se construieste sistemul de distributie MLM.

In toate poti ajunge la venituri importante doar prin munca, nu prin faptul ca ai intrat inaintea celorlalti.

In toate aceste sisteme MLM poti ajunge sa castigi mai mult decat cel care te-a inscris.

Prin urmare… asta inseamna MLM si… da, MLM-ul este legal atat in Romania cat si in toate tarile cu economie libera, de piata.

Am mai auzit pareri de genul : “DA ! Dar este o structura piramidala !”

Da. In definitiv si o companie clasica, ori chiar o natiune are o structura piramidala in capul careia sta Directorul General / CEO / Presedintele si la baza careia stau simplii muncitori / cetateni. Dar hai sa facem diferenta intre ce este legal si ce nu este legal ! De altfel, in MLM structura piramidala este chiar mai echitabila intrucat un simplu “muncitor” de la baza poate ajunge sa castige mult mai bine decat cineva din varful piramidei !

Sa ne amintim ca au existat sisteme ca Delphin sau Caritas.
Vorbim de scheme piramidale ilegale in care exista doar o miscare ilicita de bani de la cei inscrisi mai tarziu la primii inscrisi. Un sistem in care depuneai o suma in speranta de a primi de x ori suma respectiva. Si erau bani care evident nu aveau acoperire legala, morala sau comerciala. Era o evidenta camuflata doar de lacomia umana.

Beam este o afacere legala !

BeaM este o comunitate online destinata oamenilor care doresc sa faca bani online.

BeaM include o colectie importanta de produse / carti / sisteme / ghiduri targetate tocmai pe domeniul afacerilor online.

Iata cateva din cele mai apreciate titluri :

 • Adsense Money Machine
 • Castiga Bani pe Youtube !
  50$ pe zi


 • 50$ pe zi in doar 30 de zile !
 • Sistemul de Castig Tradebit !
 • Google Site Maker !
 • Program de publicare articole (pentru generare trafic) !

Este important de mentionat : Colectia de produse este permanent completata cu noi aparitii, astfel incat afiliatii BeaM sa fie bine informati si pregatiti sa faca bani online !

Exista de pilda, in acest pachet, carti electronice care te invata pas cu pas cum sa faci bani online . De exemplu : cartea 50$ pe zi in doar 30 de zile ! !

Fiecare din aceste produse valoreaza intre 3$ si 100$ !

Insa… NU te obliga nimeni sa vinzi aceste produse ! Poti castiga cu Beam in cel putin 3 moduri :

 • Ai o colectie de zeci de produse digitale (fiecare ar costa in mod normal intre 3$ si 100$). Poti revinde aceste produse pe cont propriu.
 • Castigi din aducerea de noi membri in comunitate (castigi de pe 3 nivele de referinta). In acest fel poti ajunge sa ai mai multe surse de venit de minim 504$ lunar fiecare ! Gasesti mai multe detalii aici ! !
 • Poti folosi aceste produse/carti pentru a face bani pe cont propriu, independent de afacerea BeaM ! Asta este avantajul cand ai acces la cele mai eficiente sisteme !
echipa beam

Prin urmare, BeaM este o comunitate de oameni care fac bani impreuna, care au acces la informatii valoroase, permanent completate cu noi si noi aparitii si care au acces inclusiv la o platforma de vanzare si de extindere a retelei !

Aceste lucruri sunt cat se poate de concrete si va invit sa parcurgeti paginile site-ului pentru a va informa corect si complet. Exista transparenta in toate privintele prin urmare nu ezitati sa veniti cu intrebari de orice in cazul in care nu gasiti raspunsurile pe paginile site-ului !

Vezi siteul Beam : www.beamanager.biz?u=sorin

Comentariile sunt inchise