Ce credite mai pot lua romanii, dupa 4 ani de criza

Daca inaintea crizei, romanii puteau lua credite doar cu buletinul, acum conditiile sau schimbat radical, bancile sunt mult mai atente la calitatea clientilor

Pe langa resctrictiile impuse de fiecare banca in parte, in privinta veniturilor acceptate, a gradului de indatorare si a garantiilor imobiliare prezentate de clienti, bancherii au aplicat si modificarile aduse de catre Banca Centrala cu privire la valoarea avansului si a perioadei maxime de creditare.

Astfel, incepand cu acest an, perioada maxima de creditare pentru credite nevoi personale cu sau fara garantii imobiliare a fost redusa la doar 5 ani, de la o medie de 10 ani la creditele fara garantii si 30 de ani la cele cu garantii imobiliare. Aceeasi restricti este valabila si pentru refinantare credite, daca se refinanteaza imprumuturi acordate inainte de 31 octombrie 2011.

Pe langa aceasta modificare, Banca Nationala a impus si o crestere a avansului perceput la credite ipotecare in lei sau valuta. Pentru creditele in lei, clientii trebuie sa dispuna de un avans minim de 15%, daca doresc sa cumpere o locuinta prin credit si de 25% la cele in valuta. Astfel, este tot mai dificil sa accesam un credit in valuta, deoarece majoritatea romanilor nu dispun de economii suficiente pentru a acoperi aceasta valoare a avansului, chiar daca in ultimii 4 ani valoarea locuintelor a scazut cu pana la 50% in unele situatii.

Pentru clientii care se incadreaza in conditiile impuse de catre programul guvernamental de credite Prima Casa, si anume: persoane fizice care nu detin la data solicitarii creditului in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nici o locuinta sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita in afara programului Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp, nivelul avansului nu a suferit modificari, acesta are valoarea de 5 procente.

Acest credit a aparut in urma crizei finaciare care a blocat finantarile acordate de catre banci pentru achizitia de locuintei, iar guvernul Romaniei a trecut la sprijinirea pietei imobiliare prin credite Prima Casa. Intre timp, daca la inceputul programului garantia statului roman era de 100% din valoarea creditului, in prezent acesta a scazut la 50%, cealalta jumatate reprezinta riscul bancilor care acorda acest tip de credite.

Comentariile sunt inchise