Ce trebuie sa stii despre asigurarile auto.

In primul rand, faptul ca asigurarea auto RCA este obligatorie, conform legii. In caz ca RCA-ul lipseste si soferul este prins asupra faptului, acesta va putea fi amendat cu o suma cuprinsa intre 1000 si 2000 lei. In plus, i se va retine certificatul de inmatriculare si placutele cu numerele de inmatriculare a automobilului.

Inainte de a se incheia o polita RCA trebuie sa se ia in considerare mai multe aspecte definitorii in ceea ce priveste tariful politeiĀ  si anume, in primul rand sunt necesare datele referitoare la proprietarul de drept al masinii, precum varsta acestuia, anii de cand detine permisul de conducere auto, daca este pensionar sau persoana cu handicap, dar si alte date mai mult sau mai putin importante in ceea ce priveste tariful final.

Se mai iau in considerare date referitoare la masina ce urmeaza a fi asigurata. Aceste date fac referire la marca automobilului, modelul acestuia, precum si tipul de autovehicul. Se vor mai adauga informatii privind detaliile tehnice, cum ar fi motorizarea masinii sau capacitatea cilindrica a acesteia.

De asemenea, daca proprietarul autovehiculului pe care se inregistreaza polita RCA a inregistrat daune datorate lui in anul anterior, atunci la calculul tarifului RCA se vor emite penalizari. In schimb, daca soferul automobilului nu a inregistrat daune, atunci se va oferi o reducere din tariful politei.

In ceea ce priveste daunele auto, daca acestea sunt minore, soferii celor doua masini implicate vor semna constatul amiabil. Practic, cei doi soferi cad de acord asupra vinovatului, soferul care a fost implicat in accident, dar fara vina, are obligatia de a depune un formular la compania de asigurari a vinovatului pentru a atesta daunele masinii.

In schimb, daca in urma accidentului a rezultat ranirea unor persoane sau chiar evenimente tragice precum decesul, se va chema de urgenta un echipaj de politie care sa realizeze un dosar de constatare in urma caruia se va stabili vinovatul, precum si cuantumul despagubirilor.

Comentariile sunt inchise