Centrale termoelectrice in cogenerare

Centrale termoelectrice in cogenerareConceptul de cogenerare se refera la producerea concomitenta, prin aceeasi instalatie (a unui grup motor termic – generator de curent, turbina, etc) a energiei termice si electrice.

Instalatiile de cogenerare se implementeaza in stransa corelatie cu necesarul de energie termica, energia electrica fiind un produs “secundar”. Aceasta este diferenta instalatiilor moderne de cogenerare fata de clasicele  CET-uri (Centrale Electrice de Termoficare). Ultimele pe care le-am mentionat sunt realizate (ca dimensionare) pentru necesarul de energie electrica – energia termica fiind in acest caz un al doilea produs (secundar).

Instalatiile de cogenerare au trecut printr-o etapa de dezvoltare accelerata in ultimele doua decenii, atat datorita crizelor energetice, dar si ca urmare a Protocolului de la Kyoto, care se refera la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Implementarea acestui sistem de cogenerare are o serie de avantaje – printre cele mai importante putem enumera::
– punerea in practica a celor mai moderne solutii energetice
– utilizarea rationala a combustibilului
– costuri de productie si de exploatare reduse
– cresterea gradului de confort in apartamentele consumatorilor
– utilizarea energiei electrice pentru nevoile proprii si pomparea surplusului in sistemul energetic national, devenind astfel si producatori de energie electrica, ceea ce conduce la eficientizarea investitiei (sursa: www.ratcj.ro).

Pe plan national, exista o serie de companii care s-au dezvoltat si au excelat in acest domeniu al cogenerarii – una din ele este Energofor – societate cu peste 11 ani de experienta. Ea ofera servicii precum:

Proiectare, furnizare si montaj centrale termoelectrice in cogenerare, pe gaze naturale. Acestea pot fi :

– Centrale de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto);

– Centrale de cogenerare cu turbina pe gaze.

De asemenea, se realizeaza montaje echipamente secundare pentru instalatiile  de cogenerare si autorizari – toate procesele necesare pana la predarea la cheie a proiectului.

In cele mai multe cazuri, centralele realizate sau dezvoltate de Energofor asigura energie electrica, abur, apa calda si agent frigorific.

Alegand compania Energofor, ce detine o bogata experienta si un portofoliu ce contine proiecte pentru companii de renume (atat din Romania, cat si din afara tarii) – veti fi cu siguranta multumiti – convingeti-va vizitand site-ul www.energofor.ro !

Comentariile sunt inchise