Cercei din argint – istorie

Cerceii sunt primele bijuterii primite de fetite.  Toate femeile si multi barbati au multe perechi de cercei in caseta de bijuterii.  Cu totii ii purtam cu placere, ii asortam cum putem mai bine si niciodata parca nu avem destui. Cautam sa alegem cercei intr-un stil cat mai modern, poate rock, sau elegant, cat mai actual si deosebit, dar… de unde a plecat modernul de azi?!

Trebuie sa dam filele istoriei inapoi pana in anul 3000 i.Hr. si sa mergem in Asia pentru ca atunci si acolo par sa fi aparut pentru prima oara cerceii ca accesorii. Cum credeti ca aratau?! Oamenii erau atat de simpli… asa ca nici vechile bijuterii nu aveau design complex. Lucrati cu materiale naturale, cerceii erau pe atunci, se pare, de doua feluri: cercuri simple si mici pandantive atarnatoare. Este uimitor cum aceste accesorii erau foarte apreciate inca de pe atunci. Atat de la moda, astazi avem minunatii cercei din argint tip creole sau cercei cu tortite atarnatoare, care, apropo, sunt in mare voga si in vara aceasta, in special cu dimensiuni mari, dar si medii sau mici, insa cu cristale sau pietre semipretioase de efect.

cercei din argintcercei din argintcercei din argint

Cerceii descoperiti de arheologi in morminte regale, in Iraq dateaza din jurul anului 2500 i.Hr.  Cercei din argint, dar si din aur sau bronz au fost descoperiti si in Creta, undeva prin anul 2000 i.Hr.

In secolul al XVI -lea i.Hr., in Regatul Nou din Egiptul Antic apare un model de cercei tip piercing, montati cumva in lobul urechii astfel incat sa strapunga pana in spate. Modelul a capatat rapid uimitor de multa popularitate, dar… Cine credeti ca “s-a ocupat” de… “promovarea” acestui model de cercei, astazi el fiind printre cele mai populare modele de bijuterii din argint? Cerceii surub, fie ca sunt cercei din argint simplu, cu pietre semipretioase, cu cristale sau sticla de Murano, se pare ca au acelasi stramos. Afla cine este din articolul original, aici.

Comentariile sunt inchise