Closti sau incubatoare – cu ce scoatem puii de primavara?

Indiferent pe care dintre cele doua metode le folosesti, atat puii scosi prin closca cat si cei scosi prin incubator pot inseamna o bucurie pentru cei care isi doresc sa aiba puisori de gaina de cand incepe sa se incalzeasca vremea. Ca sa iti dai seama care dintre metode este mai potrivita pentru tine si timpul tau, uite cateva informatii care te pot ajuta.

Daca vrei sa te folosesti de o gaina pentru a scoate puisori, trebuie sa te asiguri ca cel putin o gaina adopta comportamentul specific de closca. Aceasta va trebui sa stea pe oua timp de 21 de zile, cu mici pauze pentru a se mai hrani si a bea apa. Un alt dezavantaj ar putea fi acela ca o gaina nu poate cloci mai mult de 10 – 12 oua, in functie si de cat de mare este aceasta. Avantajul se refera la faptul ca nu va mai trebui sa porti grija puilor dupa ce acestia vor iesi din ou. Closca le va tine de cald, se va asigura ca se hranesc si ii va invata sa manance si sa bea apa.

Daca te folosesti de un incubator, vei putea pune la clocit un numar mult mai mare de oua. Cele mai multe incubatoare incep de la o capacitate de 50 de oua, insa poti gasi si incubatoare mai mari. Daca alegi unul care sa aiba functia de intoarcere a oualor si cu capac transparent, atunci nu vei mai avea prea multe griji pe durata incubatiei. Dezavantajul este acela ca in momentul in care ies puisorii, va trebui sa le gasesti o sursa de caldura constanta. In lipsa clostii, va fi nevoie sa te ocupi de ei in primele saptamani mult mai atent decat ai face-o daca ai avea closca.

Indiferent pe care dintre cele doua metode le folosesti, atat puii scosi prin closca cat si cei scosi prin incubator pot inseamna o bucurie pentru cei care isi doresc sa aiba puisori de gaina de cand incepe sa se incalzeasca vremea. Ca sa iti dai seama care dintre metode este mai potrivita pentru tine si timpul tau, uite cateva informatii care te pot ajuta.

Comentariile sunt inchise