Cum sa alegi cel mai potrivit fotograf de nunta

Sentimentul unic al momentului in care ati spus DA, primul vostru sarut dupa ce v-ati unit destinele sau afectiunea din privirea parintilor, sunt doar cateva din emotiile pe care le-ai simtit in ziua nuntii si pe care le vei putea retrai oricand, rasfoind albumul de nunta.

Si pentru ca lacrimile sa fie doar de emotie la vederea pozelor, sigur vei dori un profesionist care sa transpuna in imagini povestea voastra; dar cum faci sa alegi din multitudinea de oferte existente pe piata?

In primul rand, stilul fotografului trebuie sa corespunda cu stilul pe care doresti sa-l aiba albumul tau de nunta: traditional, in care toti stau drepti si zambesc la semnal,  documentar/ fotojurnalistic, diferentiat prin emotia si naturaletea surprinse instantaneu, glamour, in care toate pozitiile sunt atent studiate, astfel incat pana si bunica pare fotomodel, sau stilul amestecat, din care nu intelegi aproape nimic, toate pozele fiind facute la intamplare.

O data ce te-ai decis spre o directie sau alta, poti sa incepi sa cauti online albume de nunta, iar pe langa site-urile fotografilor, unde selectia pozelor este atent facuta, astfel incat sa vanda, te poti orienta dupa referintele prietenilor sau cele de pe blogurile personale ale altor miri, multumiti de pozele de la nunta lor. De asemenea, ceilalti furnizori contractati deja ar putea sa-ti recomande cativa fotografi cu care colaboreaza de obicei.

Pe langa portofoliu, pretul este un aspect relevant atunci cand alegi fotograful, iar acesta creste direct proportional cu experienta, astfel ca poti gasi preturi mai mici la un fotograf mai putin experimentat, dar poate foarte talentat, oferte cu preturi medii si bineinteles oferte mai costisitoare la cei cu o experienta pe masura.
Preturile variaza si in functie de numarul de ore pe care le petrece un fotograf la nunta ta, asa ca este indicat sa decizi daca doresti ca fotograful sa fie prezent inca de la momentele in care mirii se pregatesc, la cununia civila, la cea religioasa, precum si la restaurant pana la final sau doar la o parte din acestea.
Trebuie sa stii data nuntii pentru a verifica disponibilitatea lui, dar si daca ziua cununiei civile coincide cu cea a cununiei religioase, pentru ca, in caz contrar, pretul ar putea creste, deoarece implica deplasarea fotografului in doua zile diferite.

Unele cupluri aleg doi fotografi pentru ziua nuntii, dar prezenta a doi fotografi este necesara doar daca ai peste 200 de invitati. Uneori, fotografii profesionisti vin insotiti de un asistent, iar pretul poate ramane acelasi, insa este bine sa ai in vedere si acest aspect.
Contractarea fotografului se face chiar si cu un an inainte, avand in vedere ca acesta nu poate fi prezent decat la o nunta pe zi, iar cei mai buni au contracte semnate din vreme.

Dupa ce ai restrans lista la 2-3 fotografi, al caror portofoliu te-a impresionat, intalneste-te personal cu ei, iar cand alegi, ia in considerare si personalitatea acestuia, caci va trebui sa comunici cu el destul de mult, atat in ziua nuntii, cat si inainte, pentru a stabili detaliile.

O imagine face cat o mie de cuvinte, iar albumul de nunta va spune mai bine ca oricine, povestea celei mai importante zile din viata ta.

Leave a Reply