Definitia amprentei de carbon

Termenul „ amprenta de carbon” a fost introdus in 1992, de catre William Rees, si se refera la cantitatea totala de gaze cu efect de sera , masurata in tone de CO2, produse direct sau indirect ca urmare a desfasurarii actiunilor umane.
CO2 este un gaz cu efect de sera responsabil pentru incalzirea globala.

Amprenta de carbon  Cand mergi cu masina,motorul genereaza CO2 functie de combustibilul folosit, tipul masinii si distanta parcursa; cand iti incalzesti casa cu gaze, curent electric sau carbune, generezi de asemenea CO2 ; cand folosesti curentul electric, cand gatesti , etc – se creaza de asemenea anumite cantitati de CO2.

Amprenta ta este data de suma emisiilor de CO2 induse de actiunile tale, intr-o perioada data de timp.De obicei, aceasta amprenta individuala se calculeaza pentru un an.Uneori amprenta de carbon este exprimata in  carbon, in loc de dioxid de carbon ,prin aplicarea unui factor de 0,27 (1.000kg CO2 echivaleaza cu 270 kg carbon).Amprenta individuala de carbon este un instrument foarte puternic pentru intelegerea impactului pe care comportamentul fiecarui individ il are asupra incalzirii globale. Multi oameni sunt socati cand afla cantitatea de CO2 generata de activitatile lor.

Stiati ca…

  • media globala a amprentei de carbon este de 4.000 kg/an/persoana in prezent
  • media amprentei de carbon, pentru tarile industrializate, depaseste 11.000 kg/an/persoana
  • amprenta de carbon maxima admisa pentru o dezvoltare durabila este de 2000kg/an/persoana
  • in studiul realizat de World Resources Institute (WRI) in 2002 , SUA conducea detasat cu 5773 milioane tone CO2/an, urmata de China cu 3783milioane tone CO2/an si Rusia cu 1534 milioane tone CO2/an. Romania se situa pe locul 22 , cu 95 milioane tone CO2 /an.
  • in privinta emisiilor de CO2/ persoana/ an, pe primul loc in 2002 era Luxemburg cu 21.6 tone/persoana/an, urmat de SUA cu 20 tone/persoana/an si Australia cu 17tone/persoana/an.
  • la Conferinta de la Kyoto mai multe tari au semnat acordul de reducere a emisiilor de CO2 pana in 2012, in medie cu 5% fata de emisiile lor din 1990. De mentionat ca SUA , cel mai mare generator de emisii CO2, si majoritatea tarilor in curs de dezvoltare nu au semnat acest acord.

Pentru a contribui personal la stoparea incalzirii globale , calcularea si monitorizarea permanenta a amprentei individuale de carbon este esentiala.

Comentariile sunt inchise