Despre Varicela Si Zona Zoster: Diferente Si Similitudini

Tehnic vorbind, varicela si zona zoster sunt cauzate de actiunile vatamatoare ale aceluiasi virus, virus numit varicelo-zosterian. In principiu, ambele boli sunt infectii virale acute si mai mult, sunt 2 boli contagioase ce pot provoca daune destul de serioase pacientilor. Regula de dependenta dintre ele consta in faptul ca boala Zona Zoster apare de obicei la persoanele care au suferit in copilarie de pojar, in timp ce pojarul sau varsatul de vant apare datorita faptului ca mecanismele de protectie ale corpului nu sunt obisnuite sa lupte cu un virus atat de puternic precum cel varicelo-zosterian.

Odata ce corpul sesizeaza prezenta virusului, invata sa creeze anticorpii corespunzatori, astfel ca, sansele de reaparitie a varicelei sunt sub 5% odata ce corpul a avut de a face cu ea. In schimb, manualele de medicina spun ca daca o persoana ce a suferit de pojar in copilarie, intra in contact cu o persoana bolnava de Herpes Zoster, exista sansa ca virusul ce provoaca ambele boli sa se manifeste usor la prima persoana, dar doar sub forma de inflamari ale gatului, febra si mai rar, prin aparitia unor bubite mici, de culoare rosie, dar care dispar in doar 2-3 zile.

In schimb, daca vorbim de Zona Zoster, lucrurile sunt un pic diferite fata de pojar, chiar daca sunt provocate de actiunile aceluiasi virus. In primul rand, boala se manifesta atat in exteriorul epidemei(prin aparitia unei benzi de vezicule dureroase la suprafata unei anumite parti a corpului), dar si in interior prin actiunea vatamatoare a virusului asupra terminatiilor nervoase. Astfel, aceasta conditie medicala nu e doar una dermatologica, intrucat in unele cazuri(ca cele in care virusul se dezvolta in jurul fetei) si mai ales in cazurile in care bolnavii ignora primele simptome, consecintele pot fi paralizia – temporara sau definitiva – sau chiar si orbirea. Sigur, astfel de cazuri sunt extrem de rare, in mare parte deoarece discomfortul creat de primele simptome ii obliga pe bolnavi sa ceara ajutor de specialitate, astfel ca de cele mai multe ori nu se ajunga la consecinte ca cele de mai sus.

Comentariile sunt inchise