Destinatiile turistice au fost mereu pe placul nostru . . .

Destinatiile turistice au fost mereu pe placul nostru atunci cand vine vorba sa evadam. Fie ca alegem sa calatorim in Europa sau oriunde in alta parte, mereu vom gasi distractia si diversitatea culinara in toata splendoarea lor.

 

Si atunci cand vine vorba de bucatariile lumii, cu siguranta cea franceza se detaseaza cu mult fata de celelalte.

 

Retetele lor culinare, care cuprind masline, fois gras sau branza, ne adulmeca la orice colt de strada.

 

Pot spune ca Parisul este capitala tuturor bucatariilor lumii. De-a lungul timpului, bucataria franceza a stiut sa-si imprumute ingrediente si condimente de peste tot, din toate partile lumii, tocmai pentru a rezulta adevarate delicatese.

 

Astfel, in Paris, se gasesc nu mai putin de 10 mii de restaurante exotice si 40 mii in toata tara! Aceasta diversitate culinara se reflecta si pe rafturile supermarket-urilor, unde poti gasi de la mozarella italiana, branza feta greceasca, cuscus, condimente indiene, taco mexican pana la orez si sosuri chinezesti.

 

Nu e de mirare ca poate concura la orice categorie culinara. Interesant este ca nu pierde niciuna!

 

Bucataria franceza este cea mai rafinata si apreciata din Europa si poate chiar din intreaga lume. Franta este un paradis culinar, iar arta culinara este un cult, avand o traditie de cateva secole de rafinament si excelenta.

Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi (nu mai putin de 365 tipuri diferite de branza), foie gras, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici.

 

Fiecare regiune a tarii are propriul sau stil culinar, retete si ingrediente specifice. Astfel, in nord-vestul Frantei se folosesc untul, merele si smantana; in sud-vest specialitatile sunt foie gras (pate de ficat de gasca), armagnac (rachiu produs in regiunea cu acelasi nume) si ciupercile.

 

Zonele mediteraneene sunt marcate de influentele culinare italiene, folosindu-se din belsug uleiul de masline, plantele aromatice si rosiile. In regiunile din est se simte influenta germana, iar printre bucatele traditionale se numara carnatii, slanina, sauerkraut (varza murata) si berea.

Cu toate ca francezii sunt mari consumatori de alimente care contin multe grasimi, portiile sunt mai mici, deci, mai putine calorii. De asemenea, ei nu au obiceiul de a rontai intre mese. Francezii prefera sa ia o masa consistenta decat sa isi piarda timpul rontaind produse fara valoare nutritiva (chipsuri, bomboane, covrigei).

 

Carnea provine doar din fermele in care animalele sunt crescute in libertate, deoarece nu contine hormoni si pesticide. Masa dureaza chiar si cateva ore si cuprinde mai multe feluri de mancare. Se mananca in liniste, fara a pierde timpul cu discutii, acordandu-se o mare importanta mesei, tocmai pentru ca reuneste intreaga familie.

 

La aproape fiecare masa, francezii mananca fasole verde sub toate formele: salata, garnitura. Ce sa mai vorbim de salatele lor celebre din toate legumele la care se adauga ton sau sunca taiata cubulete.

 

Fructele de mare sunt foarte apreciate, scoicile de roca, mai ales, sunt consumate crude, cu un pic de lamaie; foarte sanatoase, contin mult iod.

Ca desert, este celebra branza (camembert, bleu d’Auvergne, brie, branza de capra, etc).

 

Oriunde calatoresti prin frumoasa Franta, este imposibil sa nu gusti macar un preparat de-al ei, nu de alta, dar vei ramane cu gandul la bunatatile apetisante mult timp.

 

 

Comentariile sunt inchise