Dezvoltarea de jocuri online si noile oportunitati oferite de Flash

Flash-ul este o platforma interactiva de dezvoltare web cu un design inovativ, instrumente incluse pentru dezvoltarea de animatii, motor de scripting dinamic, randare de imagini (in format bitmap), si playback audio si video avansat. In Flash exista trei aspecte importante care trebuie luate in considerare: player-ul, formatul fisierului si IDE-ul. Jocurile in Flash sunt dezvoltate (adesea pentru a fi oferite in mod gratuit consumatorilor) pentru site-uri speciale, TV interactiv, si alte dispozitive manuale (gameboy-uri, aparate de jocuri de noroc, etc.). Nu ai nevoie sa cunosti mai multe limbaje de programare complexe pentru a lucra la dezvoltarea unui astfel de joc.

Practic, Flash-ul este un instrument universal care permite dezvoltarea de jocuri online complexe cu fisiere multimedia incorporate. Aceste jocuri au un raspuns rapid, eficient si plin de dinamism si o grafica interesanta.  Dezvoltatorii pot crea jocuri foarte populare si trebuie ca acestea sa respecte doar cateva conditii: sa aibe o grafica bogata si antrenanta pentru jucatori, acestia sa poata downloada cu usurinta si rapiditate fisiere de pe internet, jocurile sa contina un dispozitiv de playback care sa poata interpreta download-urile. Exista trei mari domenii in care un dezvoltator trebuie sa activeze pentru ca jocul lui sa fie accesibil si popular: design, programare, si web hosting.

Primul pas este crearea designului sau a graficii din spatele jocului. Pentru acestea se poate folosi atat Fireworks, cat si Freehand. Ambele instrumente sunt compatibile si Fireworks permite adaugarea la imagini a unui script Java.

Partea de programare a jocului va fi facuta in Flash prin importarea imaginilor grafice din Fireworkd sau Freehand. Acestea vor fi plasate intr-un director de lucru de unde pot fi folosite pentru a se dezvolta jocul. Ultima partea, hostingul web, se va face cu ajutorul unui server, sau a unui pachet de gazduire achizitionat de la un furnizor de servicii specifice. Instrumentul cu ajutorul caruia se vor crea paginile web care vor gazdui jocul, se numeste Dreamweaver MX. Dupa care, se va folosi Action Script pentru a asigura jocului o functionalitate sporita.

Exista zeci de jocuri online in Flash, care de care mai variate si distractive, de la jocuri masini la puzzle-uri complexe si chiar la mini RPG-uri. Iata care sunt avantajele tale ca dezvoltator daca te hotarasti sa folosesti Flash:
– Integreaza aproape toate functiile necesare pentru a dezvolta un joc. Este un instrument foarte interactiv.
– Poate fi folosit oriunde fara sa aiba nevoie de instalarea de software aditional sau de plug-in-uri.
– Atat jocurile, cat si limbajul in sine sunt compatibile cu sistemele Mac.
– Permit o conversie rapida si usoara de la un job downloadabil la versiunea web a acestuia si invers.
– Flash-ul este usor de folosit si se distribuie gratuit. La fel pot fi si jocurile. Are incluse licente pentru MP3 si Sorensen Spark.
– Se gasesc o multime de designeri sau artisti capabili sa foloseasca Flash-ul.
– Permite integrarea de jocuri in prezentarile de tip Power Point.
– Gasiti o multime de informatii, tutoriale si articole online pe intelesul tuturor, ba chiar si bloguri interactive unde puteti adresa intrebari si discuta cu alti dezvoltatori.
– Dimensiunea jocului final este foarte mica pentru ca imaginile si sunetele sunt comprimate.
– Flash-ul este usor de invatat.
– Permite copierea si inserarea in componentele de testare.

Exita si cateva capcane in care puteti cadea si putine dezavantaje insa le puteti evita cu ajutorul tutorialelor si a informatiilor primite de la alti utilizatori. Marele avantaj este totusi usurinta folosiri limbajului si rapiditatea cu care se vor crea jocuri noi. In doar cateva ore de lucru puteti avea un joc functional pe PC pe Mac sau chiar in Linux.

Comentariile sunt inchise