Diferente intre tehnologia Li-Ion si Nichel la acumulatori

baterii laptopIn cazul dispozitivelor mobile, unul dintre cele mai importante avantaje ale acestora este faptul mobilitatea lor – care este oferita in primul rand de utilizarea unor acumulatori. Astfel, cand vorbim de baterii laptop moderne, vorbim implicit de o durata mai lunga de folosire, de o siguranta sporita. Specialistii ne ofera cateva sfaturi pentru a prelungi durata de viata a unor astfel de baterii, a alimentatoarelor dar si a autonomiei. In principal, generatiile de notebook care sunt folosite azi folosesc acumulatori pe baza de litiu ion sau nichel (niCd sau NiMh). Chiar daca exista cateva diferente, in principal procesul de incarcare in foarte asemenator, iar sugestiile se potrivesc ambelor categorii.

Daca nu stiti care este tipul exact al bateriei, fie verificati caracteristicile tehnice fie aruncati o privire pe detaliile inscriptionate direct pe baterie. Luand lucrurile de la inceput, formatarea (initiala) este necesara doar in cazul celor pe baza de nichel – intre 14 si 16 ore. Performanta acestora depinde in mare masura apoi de modul in care sunt folosite sau incarcate – de exemplu, Li-ion nu trebuie sa se descarce complet niciodata (datorita circuitului de protectie). Ambele tipuri de acumulatori accepta incarcari partiale (in cazul litiului, acestea sunt recomandate, in comparatie cu cele complete).
Se poate intampla ca uneori, datorita unor evenimente neasteptate sau grabei, sa trebuiasca sa intrerupem o incarcare de acest tip – se pune intrebarea: sunt acestea daunatoare? Raspunsul se imparte in doua: in cazul li-ion, nu; inca cazul Ni, da, deoarece poate avea loc o supraincalzire. Descarcarile accentuate nu trebuie sa aiba loc pentru litiu, insa sunt benefice in cazul Nichel pentru beneficiul memoriei de incarcare (o data la 1-3 luni). Calibrarea acestora poate fi necesara, de asemenea, la acelasi interval si se realizeaza prin incarcari/descarcari.

Chiar daca acest aspect nu este atat de discutat, specialistii spun ca este recomandat ca dispozitivele de acest tip sa fie inchise in timpul incarcarii – altfel, aceste baterii de laptop pot sa se supraincarce, sa se cauzeze mini-cicluri de incarcare sau erori. In fine, se necesita o mare atentie la incarcarile la temperaturi reduse, accentuate (peste 50 de grade) si la modul in care acestea sunt stocate (din nou, trebuie evitate extremele).

Pentru situatiile in care observati probleme atat la nivelul acestor alimentatoare de laptop cat si a bateriilor, este foarte bine ca achizitia de produse de inlocuire sa aiba loc din magazine certificate, urmand specificatiile tehnice exacte.

Comentariile sunt inchise