Functionarea mecanismelor usii de garaj

Cea mai importanta componenta din ansamblul care alcatuieste sistemul de usi de garaj este arcul pretensionat. Acesta consta din doua arcuri metalice conectate intre ele si intinse pe un ax metalic, care mai apoi sunt fixate de cabluri la ambele capete. Intregul aparat de actionare este fixat pe peretele de deasupra intrarii si are trei suporturi: unul central si doua laterale. Arcurile constau in sarme cu cate un con stationar la fiecare capat. Conul este conectat la placa portanta centrala, cea care da rigiditate usii. Cablurile care contra-balanseaza usa sunt intinse intre balamalele din colturile de jos ale usii si pana la niste bobine in jurul carora se infasoara. Atunci cand usa este coborata cablurile se desfasoara din jurul bobinelor si sunt intinse pana la punctul maxim admis.

Durata de viata a arcurilor tensionate garantata de producatorii si comerciantii de usi de garaj este de 10.000-15.000 de cicluri de utilizare, ceea ce s-ar traduce intr-o perioada de circa trei pana la sapte ani. Unii producatori ofera garantia de functionare de pana la 30.000 de cicluri. Cu toate acestea, este important de tinut minte ca greutatea usii de garaj este marita considerabil prin introducerea de sticla, termoizolatie suplimentara si chiar de straturi suplimentare de vopsea, deci si in felul acesta durata de viata a arcului poate fi diminuata.

Alti factori precum intretinerea necorespunzatoare sau lipsa intretinerii, sine dezaxate sau componente defecte, vor scurta si ele durata de viata a arcurilor tensionate. Proprietarii de usi de garaj sunt sfatuiti sa evite sa aplice vaselina pe sinele usii, intrucat aceasta va impiedica functionarea corecta a rolelor de ghidaj care vor aluneca in loc sa ruleze. Singurele care vor necesita lubrifiere sunt rulmentii, balamalele si arcurile.

Pentru o functionare optima si evitarea neplacerilor cauzate de defectarea usii sunt recomandate vizite periodice din partea echipei ce a instalat usa de garaj, pentru intretinerea acesteia.

Comentariile sunt inchise