Imobiliarele la sfarsit de 2011

Din martie 2008, sectorul imobiliarelor, merge in jos. Scaderile s-au inregistrat in acest sector, chiar inainte de a se simti criza conomica la noi in tara. Isi va reveni, spun expertii, insa cu greu. Mai exact, cu 6 luni dupa ce se presupune ca Romania va reusi sa iasa din criza conomica. Singura problema e ca nimeni nu poate spune cu exactitate, cand va iesi Romania din criza.

Grafice din imobiliare la sfarsitul lui 2011

Haideti sa vedem, care sunt cele mai importante aspecte de pe piata imobiliara din 2011. Mai intai, vorbim bineinteles de partile negative ale pietei. Preturile in general, dar si volumul tranzactiilor a scazut considerabil in comparatie cu anii dinaintea crizei. Daca e sa luam ca termen de comparatie anul 2010, care a fost de asemenea unul destul de prost din toate punctele de vedere pe plan imobiliar, scaderile sunt considerabile.

Vorbim de scaderi de pana la 16% pe segmentul vanzarilor de terenuri, aprozimativ 10% pe cel al caselor si vilelor si un total mai mic de tranzactii efectuate. Singurul segment pe care preturile nu au mai scazut in comparatie cu cele din anul 2010, este cel al apartamentelor. Ba chiar s-ai nregistrat si o usoara crestere a preturilor, de aproximativ 1%.

Ca volum de vanzari, piata de imobiliare Bucuresti a inregistrat cele mai multe tranzactii, mai exact un numar de 4150 dintr-un total de 142 798.

Sa nu uitam de Prima Casa 4, deschis in luna iunie a acestui an, cu creditari pentru inceput din partea BCR. Modificari destul de drastice au avut loc si pe acest segment care tine tot de imobiliare. Statul roman nu va mai garanta creditele decat in proportie de 50%, restul revenindu-le bancilor creditoare, ceea ce a dus la credite aprobate mai greu si la banci care nu au mai acceptat programul.

Comentariile sunt inchise