Infiintarea unor culturi de afin in tara noastra prin Olunden

afineTara noastra este asezata intre coordonate geografice care ajuta foarte mult dezvoltarii culturii agricole si  horticulturii. Nu doar caracteristicile precum latitudinea si longitudinea, ci si clima temperat continentala, alaturi de influentele mediteraneene in vestul tarii, pana in nord-vest, in zona depresiunii Maramuresului sunt factori decisivi. Solurile, de asemenea trebuie luate in calcul. In intreg acest peisaj, exista un arbust de care nu s-a vorbit suficient de mult, care insa cu putin efort poate sa aduca productii record – e vorba de mai putin cunoscutele culturi de afine.

In ultimii ani, Romania este tot mai incurajata sa cultive in special in zona Transilvaniei, a nordului Moldovei, in vest, acest arbust. Solul acid (cu PH cuprins intre 4,5 si 5,8), alaturi de posibile adaosuri de sulf agricol si/sau turba sau dimpotriva amendament – pentru obtinerea unui PH mai ridicat (mai alcalin) este baza de la care trebuie sa porneasca orice investitie de acest tip.

Daca se doreste imbunatatirea procentului de materie organica, din sol, se poate adauga rumegus si/sau turba. Bineinteles, orice astfel de operatiune se realizeaza dupa ce in prealabil s-au recoltat cateva probe de sol, de la o adancime de 5-10 cm – testarea aciditatii solului este de maxima importanta.

Un alt factor ce trebuie luat in calcul este perioada potrivita, optima pentru plantare. Aceste afine cu tufa inalta se planteaza toamna si primavara. Daca plantatia beneficiaza de un sistem de irigare, afinii se pot pot planta in orice perioada a anului (in afara iernii sau a lunilor in care pamantul este inghetat).

pepiniera afinNu in ultimul rand, procesul de irigare trebuie inceput in aprilie – e necesara mentinerea unei umezeli constante. Atentie insa la apa in exces, care balteste, deoarece ea poate duce la putrezirea radacinilor de afini.

Pornind de la aceste informatii, adaugam faptul ca afinul de cultura are o durata de viata (productiva) de 40-50 de ani; productiile sale record pot atinge in jur de 50 de tone per hectar (in mod tipic sunt situate intre 12t si 25t/ha). Tehnologia de intretinere utilizata si densitatea plantelor sunt alte doua criterii ce trebuie luate in considerare.

Pentru astfel de culturi de afine, Pepiniera Olunden (www.afinul.ro) ofera material saditor si consultanta, bazandu-se pe experienta sa acumuluta in acest domeniu profitabil.

Comentariile sunt inchise