Legenda pizzei din Napoli

Persoanele a caror destin este strans legat de istoria pizzei, si anume regina Margherita, sotia regelui Umberto I al Italiei; respectiv brutarul Raffeale Esposito, locuitor al orasului Napoli. Legenda spune ca in 1889 regele Umberto si regina Margherita au pornit intr-un tur al tarii. De-a lungul calatoriilor, regina a devenit intrigata de painea plata cu ingrediente deasupra, pe care o savurau italienii de rand. Astfel, si-a rugat garzile sa-i aduca si ei o felie. Cum i-a placut foarte mult aceasta mancare, regina i-a ordonat  lui Raffeale Esposito sa-i pregateasca mai multe sortimente de pizza, neinteresand-o ca oamenii din curtea regala nu au vazut cu ochi buni faptul ca regina mananca acelasi lucru cu oamenii de rand.

Brutarul Esposito i-a pregatit reginei trei feluri de pizza: una cu slanina, branza si busuioc; a doua cu usturoi, ulei si rosii; si al treilea cu rosii, mozarella si busuioc (culorile careia reprezentau chiar steagul italian – rosu, alb si verde). Acest ultim sortiment a fost preferatul reginei, iar brutarul Esposito a numit acest fel de pizza dupa ea: Pizza Margherita.

Este interesant faptul ca, in ziua de astazi, unele pizzerii traditionale considera ca sunt numai doua feluri adevarate de pizza: Margherita si Marinara (ultima fiind numita dupa sotia unui pescar, care i-a preparat acest fel sotului ei cand s-a intors de pe mare). Pizza Marinara are ca topping-uri: rosii, oregano, usturoi si ulei de masline extra-virgin.

Aditional, in zilele noastre, Asociatia Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte in ceea ce priveste pregatirea unei pizza autentic napolitane. Astfel, pizza trebuie coapta intr-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie framantat si aplatizat manual, fara folosirea unor instrumente (din aceasta cauza pizzaioli pregatesc pizza ruland-o cu degetele in aer). In plus, diametrul pizzei nu trebuie sa depaseasca 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm in mijloc.

Cum se poate observa, felul de mancare preferat de atat de multe persoane, ascunde povesti interesante.

 

Despre autor:

Reprezint Pizza Colosseum din Bucuresti. Pizza Colosseum este mai mult decat o pizzerie autentica, este si un restaurant de top in centrul Bucurestiului, cu servicii de livrare pizza, paste, platouri si multe altele. Livram in tot Bucurestiul din cele trei centre ale pizzeriei noastre: Universitatea, Baneasa si Tineretului.

Comentariile sunt inchise