Longevitatea acumulatorilor de laptop

Modul in care temperatura afecteaza durata de viata a acestor baterii

 

Multi din utilizatorii de laptop sau de alte dispozitive portabile au observat faptul ca utilizarea acestora la temperaturi Baterii-laptop-diverseridicate pare sa imbunateasca performanta acestora Рlucru ce se datoreaza scaderii rezistentei interne si maririi metabolismului chimic. Acest lucru face insa ca indiferent de tipul acestor baterii laptop, sa scada durata de viata (daca e repetat in mod frecvent). Unii producatori pot specifica exact temperatura la care opereaza cel mai bine dispozitivul lor.

Intr-un sens, si bateriile functioneaza cel mai bine, ca oamenii – la temperatura camerei; orice alunecare accentuata inspre rece sau cald schimba performanta si longevitatea acestora. In alta ordine de idei, temperaturi scazute maresc rezistenta interna si slabesc capacitatea. Daca de exemplu un astfel de acumulator ar asigura 100% din capacitatea sa la 20 de grade Celsius, la o temperatura de -20 grade Celsius va livra doar 50%. Aceasta depreciere a capacitatii este direct proportioanla cu diferentele de temperatura.

Acesti acumulatori de laptop pe baza de Litiu Ion opereaza mai bine la temperaturi ridicate decat la temperaturi scazute. Caldura scade rezistentele interne, iar asta solicita bateria. Incalzirea unei baterii de telefon in buzunar, pe timpul iernii, poate sa mai aduca un plus de viata acesteia. Cum stiu soferii din tarile reci, o baterie calda de masina porneste mai usor decat una rece. Apoi bateriile litium polimer intervin, care rezista mai usor temperaturilor ridicate.

Baterii-laptop-litiuTrebuie deci tinut cont de faptul ca performanta bateriilor scade drastic la temperaturi reduse. De fapt, la -20 de grade Celsius, cele mai multe baterii pe baza de plumb, nickel sau litiu nu mai functioneaza. Exista bineinteles si acumulatori speciali Li-Ion care sa poata fi folositi pana la -40 de grade C. Temperaturile scazute nu afecteaza viata bateriei, in termen lung, cum o fac in schimb temperaturile ridicate – acestea scad numarul de cicluri de incarcare disponibile.

In concluzie, trebuie evitata operarea device-urilor portabile la temperaturi pozitive mari, precum si depozitarea acestor baterii de laptop in spatii a caror temperatura depaseste 25 de grade (in lumina solara, in interiorul masinii pe durata verii, etc). In cazul cand e necesara inlocuirea acestei componente, se recomanda achizitionarea uneia compatibile, de fabricatie recenta, ce nu a petrecut foarte mult timp in stocul magazinelor (tocmai datorita temperaturii de depozitare de care vorbeam).

 

 

 

Comentariile sunt inchise