Manastirea Casian – Dobrogea în câtiva pasi

COMUNICAT DE PRESA

Data: 28 ianuarie 2013

 

Manastirea Casian – Dobrogea în câtiva pasi

 

Organizatia Neguvernamentala Ecologista Mare Nostrum a finalizat cele patru trasee tematice, împreuna cu 20 de puncte interpretative pentru fiecare traseu, care vor fi descrise si prezentate în materialele informative aflate în curs de elaborare.

Aceasta activitate se desfasoara în cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, implementat de catre ONG Mare Nostrum în parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria si alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova.

Traseele vor face parte din „Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, care va cuprinde un numar de 20 de astfel de trasee, care vor fi deschise publicului odata cu sosirea primaverii.

Un astfel de traseu strabate tinutul Casienilor – un loc în Dobrogea unde linistea si pacea sufleteasca te cuprind si te transpun într-o alta viata, una monahala, plina de credinta.

Asezata la rascrucea a doua drumuri dintre care unul lega Marea Nordului de Marea Neagra strabatând Europa Centrala, iar celalalt porturile Mediteranei Orientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a harzit Dobrogei, de-a lungul veacurilor, o soarta zbuciumata. Rând pe rând, aici s-au perindat armatele persilor, apoi cele romane, iar mai târziu invaziile popoarelor migratoare, dupa care a urmat stapânirea musulmana iar regiunea a devenit drumul de invazie al armatelor din stepele Rusiei spre Balcani si Constantinopol.

Muntii de calcar stau ca marturie a faptului ca Dobrogea s-a aflat odata pe fundul marii. Aici întâlnim o flora si o fauna de tip submediteranean.

Martore ale istoriei Dobrogei si a fenomenului de transhumanta, înca prezent aici, stau diferitele traditii dobrogene precum: olaria, apaparuda, semanatul, boboteaza, colindatul si multe altele, pe care le putem descoperi împreuna.

La capatul traseului se afla Pestera Sfântului Ioan Casian, cunoscuta pentru ca aici, în sec. IV, a dus o viata de ascet “dobrogeanul” Casian, teolog vestit al Bizantului.

Ca o binecuvântare pentru pamântul arid al Dobrogei, la câteva sute de metri de Manastirea Casian se afla un izvor, cu apa rece, limpede si numai buna sa ostoiasca setea de frumos si de cunoastere, dupa cum a declarat Mihaela Cândea, directorul executiv al organizatiei.

Scopul proiectului este constientizarea, întelegerea si responsabilizarea legate de problemele din zona de coasta, incluzând activitatea umana si efectele ei.

Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro, fiind finantat de catre Uniunea Europeana prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”, iar website-ul unde se pot gasi mai multe detalii despre proiect este:  www.trails.bsnn.org.

Comentariile sunt inchise

Alte Articole din "Sociologie"