Mituri si adevaruri despre preconceptie

Exista numeroase mituri despre perioada preconceptiei, fiecare provenind din temerile unor viitoare mame. Gandirea a facut ca majoritatea dintre ele sa gandeasca faptul ca este mai bine sa eviti si sa creezi un mit, decat sa te interesezi daca este sau nu adevarat. De aceea, va prezentam anumite mituri, explicand de ce sunt sau nu adevarate.

1. Toate femeile ovuleaza si pot ramane insarcinate in a 14-a zi de ciclu menstrual
Mit! Ovulatia depinde, de fapt, de lungimea ciclului unei femei, fapt care variaza de la una la alta. In cazul in care ciclul menstrual nu este de fix 28 de zile, ziua cea mai fertila nu este cea de-a 14-a.

2. Si barbatii trebuie sa nu mai bea alcool in perioada de concepere a copilului
Adevar! Alcoolul reduce fertilitatea, atat la femei, cat si la barbati, iar, din acest motiv, se recomanda ca, atunci cand un cuplu decide sa conceapa un copil, ambii parteneri sa inceteze consumul de alcool. Se recomanda ca oprirea alcoolului sa se faca cu aproximativ 4 luni inainte de concepere.

3. Taticii trebuie sa ia fier inainte de a incepe conceperea unui copil
Mit! Barbatii pot lua un complex de vitamine, dar fierul in exces poate, de fapt, sa ingreuneze procesul de concepere. Se poate alege un complex de vitamine si minerale cu continut scazut de fier, pentru a nu face rau spermei.

4. Daca nu am luat contraceptive, raman foarte usor insarcinata
Mit! Femeile care au luat pilule contraceptive trebuie doar sa astepte o perioada pana cand se regleaza ciclul menstrual, dar nu inseamna ca sunt defavorizate. Fertilitatea este influentata de alti factori, cum ar fi starea generala de sanatate, starea psihica, nutritia, greutatea, stresul etc..

5. Un cuplu este infertil daca nu a reusit sa conceapa un copil timp de un an
Adevarat! Exista numeroase motive pentru care un cuplu perfect sanatos sa nu poata concepe un copil, iar, de aceea, este indicat ca acestia sa consulte un medic specialist, in cazul in care copilul intarzie sa apara. Este foarte bine ca un cuplu trecut de 30 de ani sa mearga la doctor dupa sase luni de incercari esuate.

6. Partenerul meu trebuie sa evite baile fierbinti, cand incercam sa avem un copil
Adevar! Sperma este foarte sensibila la caldura, potentialul acesteia scazand considerabil la sauna, dupa dusurile fierbinti sau cand se poarta un costum de scafandru.

7. Daca ne mentinem in forma si sanatosi, vom fi fertili si la varste inaintate
Mit! Adevarul este ca trecerea prin viata si ajungerea la varste mai inaintate influenteaza capacitatea de a ramane insarcinata, indiferent de cat de sanatosi va mentineti. Se poate intarzia disparitia fertilitatii, dar varsta va va ajunge din urma.

Vizitele la medic sunt foarte importante inainte de a planifica aparitia unui copil, deoarece acesta va poate informa in legatura cu beneficiile si riscurile, in functie de specificul fiecaruia dintre dumneavoastra. Atunci cand cineva va spune un fapt care poate fi mit sau adevar, trebuie sa va interesati inainte de a il aplica, deoarece este posibil ca respectivul sfat pentru perioada de preconceptie sa va faca mai mult rau.

Comentariile sunt inchise