Parodontoza se poate trata prin regenerare celulara

Parodontoza, boala a tesuturilor care inconjoara dintii, se poate trata cu tehnici moderne, digitale. Se stie ca in corpul uman exista un numar foarte mare de celule regeneratoare, care sunt produse neincetat. Totusi, mecanismul de ‚activare’, stimulare, a acestor celule este nu este inca cunoscut in totalitate. Vestea buna pentru pacientii cu parodontoza sau alte boli parodontale este ca efectul curentilor electromagnetici asupra tesuturilor de sustinere a dintilor a fost intens studiat si s-a gasit relatia dintre intensitatea, frecventa, etc… acestor curenti si numarul de celule regeneratoare din zonele supuse curentilor. Cu informatiile clare de care stiinta medicala moderna dispune s-au putut dezvolta cateva metode de tratament care dau rezultate imbucuratoare.

O astfel de metoda este folosita de cativa ani in tratarea parodontozei. Metoda se numeste Electronic Doctor si a fost creata de o echipa de medici romani in colaborare cu centre de cercetare din Franta si Anglia. Atat dispozitivul pentru tratarea parodontopatiei (parodontoza, paradontoza) cat si metoda de tratament au primit aprobari de la CE, fiind clasificate ca Medical Device Class II.

Acest tratament a fost facut pana de curand doar in clinici din Franta, Belgia si Anglia dar acum este disponibil si pacientilor din Romania. Cele mai importante avantaje ale acestui tratament sunt:

–        Se obtine regenerare ososasa si gingivala iar dintii mobili se stabilizeaza. Se evita astfel pierderea dintilor si inlocuirea acestora cu implanturi dentare (care sunt foarte costisitoare);

–        Nu sunt necesare interventii chirurgicale la nivelul gingiilor sau aditii de os la radacina dintilor;

–        Tratamentul nu doare si nu are efecte adverse;

–        Pretul foarte mic al acestui tratament (aproximativ 100 de euro pentru tratarea cu electromagnetism a pana la 3 dinti invecinati, de pe aceeasi arcada);

–        Poate fi folosit in scop preventiv (rezultate foarte bune la pacientii cu gingivita, retractie gingivala).

Postam mai jos cateva intrebari referitoare la tratamentul Electronic Doctor si, bineinteles, raspunsurile venite din partea echipei care a creat tratamentul.

Cat dureaza tratamentul cu Electronic Doctor?

3-4 saptamani. Se vor face pana la 5 sedinte de regenerare a tesuturilor afectate de paradontoza. Frecventa si durata acestor sedinte este stabilite de specialistul parodontolog.

Se pot trata si dintii mobili?

Da, daca mobilitatea este doar orizontala, nu si verticala. De obicei dintii cu mobilitate de gradul 1 si 2 pot fi salvati. Au fost si pacienti cu dinti care aveau un grad de mobilitate mai mare si s-a reusit ‚intarirea’.

Se foloseste doar terapie electromagnetica pentru a trata paradontoza?

Nu. Pentru a obtine rezultate cat mai bune se face un detratraj profesional si se regleaza ocluzia dentara, pentru a asigura o distributie uniforma de forte in timpul muscaturii.

Cat timp se pastreaza rezultatele obtinute cu Electronic Doctor?

Riscul de recidiva va exista in continuare dar daca se mentine un nivel de igiena dentara corespunzator se pot pastra dintii ani de zile, fara a repeta tratamentul. Este totusi recomandat sa se faca un detartraj profesional la 6 luni – 1 an si, daca este cazul, sa se repete tratamentul.

Comentariile sunt inchise