Peri-implantita – Cauze, Simptome, Tratament

Cea mai moderna metoda de inlocuire a dintilor pierduti este implantul dentar. Totusi, rata de succes a unui implant dentar nu este 100%. Datorita calitatii precare a tesutului osos in care se face implantul, a pozitiei defectuase in care acesta a fost inserat, a igienei slabe in urma operatiei sau pur si simplu din cauze necunoscute, apare peri-implantita, o infectia a tesuturilor din jurul implantului dentar care duce la pierderea acestuia.

Cauzele peri-implantitei

Atunci cand implantul dentar nu a fost integrat cum trebuie in osul alveolar apare peri-implantita. Dintele natural are mecanisme naturale de compensare a fortelor de apasare care se exercita asupra lui in timpul masticatiei (ligamentele dentare). Aceste mecanisme ii permit sa aiba un oarecare grad de mobilitate, amortizand astfel orice forta externa excesiva. Implantul dentar este inserat direct in tesutul osos. Daca asupra lui punem presiune, aceasta va fi transmisa in tesuturile parodontale, care vor fi afectate.

Iata trei dintre cele mai frecvente cauze ale peri-implantitei:

  • Presiunea din timpul muscaturii, in lipsa realizarii unei reglari computerizate/digitale a ocluziei dentare dupa ce s-a pus implantul.
  • Lipsa tratamentelor de stimulare a procesului de oseointegrare.
  • Nerespectarea normelor de igiena (nu se face detartraj laser la fiecare 6 luni-1 an, lipsa periajului, nu se curata implantul cel putin 1 data pe an).

Simptomele peri-implantitei

Peri-implantita poate fi asemanata cu parodontoza, daca ne referim la simptome. Ca si in cazul parodontozei, la peri-implantita apar iritatii ale tesuturilor moi (gingii), resorbtie ososasa, mobilitate a implantului, aparitia pungilor periimplantare, sagerari gingivale, retractie gingivala si dureri.

Tratamentul peri-implantitei

Chiar daca in majoritatea clinicilor stomatologice de la noi din tara periimplantita nu se poate trata, exista cateva centre de implantologie dentara de top unde tratamentul pentru aceasta afectiune serioasa se poate realiza. Metodele clasice de tratare a peri-implantitei includ deschiderea chirurgicala de lambouri la nivelul gingiei, aditia de os in jurul implantului si indepartarea tesuturilor afectate de infectie. Eficienta acestui tratament este destul de mica iar rezultatele nu se pastreaza peste ani.

In clinicile stomatologice si in centrele de implantologie dentara care sunt adepte ale conceptului de „stomatologie digitala”, se poate trata periimplantita fara a se face interventii chirurgicale, doar prin tehnici minim-invazive. Cheie tratamentului modern al periimplantitei il reprezinta o tehnica digitala de stimulare a regenerarii naturale, de atragere a celulelor regeneratoare in zona afectata. Aceasta tehnica se numeste Electronic Doctor si este folosita cu succes in clinici stomatologice din tarile vestice, dar si in cateva clinici din Romania.

Dupa o curatare a tesuturilor din jurul implantului cu laser se trece la folosirea aparatului Electronic Doctor. Acest aparat emite unde electromagnetice care „pacalesc” corpul sa trimita un numar foarte mare de celule regeneratoare in jurul implantului. In doar cateva sesiuni implantul de va intari si infectia nu va mai aparea.

Dupa ce boala a fost tratata este necesar sa se faca o sleguire selectiva a dintilor pentru a se regla ocluzia dentara. Aceasta slefuire este eficienta doar daca se slefuieste acolo unde sunt probleme. Pentru a vedea locurile problema, medicul stomatolog are nevoie de un dispozitiv digital de masurare a fortelor ocluzale, hartia de articulatie (carbon) neputand sa dea aceste informatii.

Comentariile sunt inchise