Pregatirea unei investitii in cresterea plantelor de afin

Oferta de afini in tara noastra

 

afinDaca pana acum cativa ani, singurele modalitati de a ne informa in privinta anumitor soiuri de plante a fost prin intermediul publicatiilor specializate sau a cataloagelor dedicate acestor subiecte, azi observam o mutare a acestor activitati de informare/ comert in mediul online – chiar cand cautam o oferta afini, rezultatele din motoarele de cautare ne vor afisa diferite anunturi, site-uri specializate, firme, distribuitori sau pepiniere.

Astfel ca dezvoltarea unei noi plantatii de afin nu mai pare o afacere atat de dificila – pe langa materialul saditor, la diferite varste, sunt disponibile informatii legate de crestere, pregatirea solului, intretinerea plantatiilor, recoltare, distributie. Se cunoaste faptul ca atat piata interna cat si strainii ne vor fructele de afin. Raman deci de pregatit aceaste afaceri extrem de profitabile. Primii pasi in deschiderea unei astfel de pepiniere il reprezinta inspectarea/testarea solului – acesta trebuie sa aiba o anumita aciditate (intre 4,5 si 5,8) – exista modalitati de modificare a acestuia, in ambele sensuri. De asemenea testari complete ale solului pot fi realizate de catre OSPA (in cadrul OPCI). Alegerea soiurilor ce vor fi crescute reprezinta o alta decizie – in tara noastra, foarte multi producatori au ales sa apeleze la binecunoscutul arbust de origine nord americana – afin cu tufa inalta – denumit stiintific Vaccinium Corymbosum (obtinut prin tehnologia de inmultire in vitro).

afinAproximativ 20 de astfel de subsoiuri se pot creste in tara noastra – pe langa acestea, UE a omologat alte 80. Insa conditiile meteorologice din tara noastra recomanda recomanda in special pe acestea: BlueCrop, Patriot, Chandler, Spartan, Duke, Earlieblue, Hannah’s Choice, Legacy, Elliott. Acestea difera in functie de perioada de coacere, inaltime, marimea si gustul fructelor, recolta etc. Pentru mai multe detalii, se pot consulta paginile pepinierelor de afin de cultura din tara noastra. Tot acolo sunt disponibile informatii legate de intretinerea plantatiilor si moduri in care acestea pot fi plantate.

Comentariile sunt inchise