PRIETENII DELFINILOR

Înca din secolul al IV–lea î.Hr., Aristotel a observat si a mentionat, în scrierile sale, diferentele evidente dintre delfini si pesti. Plutarch, în cartea sa “Despre inteligenta animalelor”, povesteste cum fiul lui, Telemachos, a cazut peste bordul unei nave. Initial s-a crezut ca s-a înecat, însa el a fost adus teafar la tarm de catre un delfin. Dupa aceasta întâmplare, Ulise a pus sa i se graveze pe inel si pe blazonul familiei un delfin, alaturându-l zeilor care îi protejau casa.
Cu ajutorul undelor sonore pe care le emit, delfinii se pot deplasa, vâna si comunica între ei. În astfel de conditii, vederea nu le este de foarte mare ajutor. Iata unul dintre motivele pentru care delfinii traiesc, într-o adevarata lume a sunetelor. Delfinii folosesc ecolocatia pentru deplasare si orientare. Uneori apar defectiuni ale sistemului de ecolocatie, ceea ce duce la migratii dezorientate. Dar, cea mai mare problema, una dintre principalele cauze ale esuarii delfinilor, o constituie prinderea accidentala în plasele pescarilor.
De la începutul anului 2013 pâna acum, s-a înregistrat un numar de 60 de exemplare esuate. De aceea, anul trecut, Mare Nostrum a implementat un proiect pilot de amplasare a dispozitivelor acustice (ADD-uri) pe plasele pescaresti, care au rolul de a avertiza si îndeparta delfinii de pericol. Acestea sunt fabricate în Anglia si sunt folosite pe plan international înca din anul 1971. La cele 75 de dispozitive, deja existente, s-au adaugat alte 24 achizitionate, recent, cu ajutorul participantilor la Campania noastra, ADOPTA UN DELFIN, în care s-au strâns 19 000 lei pentru cei 185 de delfini “înfiati” de prietenii Mare Nostrum. Din acesti bani, dar si cu sprijinul finantatorilor nostri: DB SCHENKER, PETROM Si DP WORLD, am efectuat monitorizari terestre si pe mare, sesiuni de informare si constientizare si am distribuit mii de pliante.
Numai împreuna putem sa protejam delfinii din Marea Neagra si va multumim ca sunteti alaturi de noi!
Cecilia Patrahau
Responsabil PR/Fundraising
ONG Mare Nostrum
Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711
Phone/Fax: +40241/612422; +40341/407432
Mobile: +40740319631
E-mail: cecilia_patrahau@yahoo.com
Web: www.marenostrum.ro

Comentariile sunt inchise