Programe de training sau de team building?


team buildingUn concept care incepe sa se incetateneasca tot mai mult in tara noastra este cel  de team building – in tot mai multe orase din tara, se initiaza astfel de programe pentru membrii a diverse companii sau organizatii. In functie de disponibilitate, se aloca un anumit numar de zile, in care echipa sa se retraga intr-un loc bine pregatit, departe de stresul si agitatia urbana, unde sa se puna accent pe pregatirea si inchegarea respectivului grup.

Spre deosebire de cursurile sau programele de training, aceste activitati se desfasoara nu in jurul unor materiale teoretice, care trebuie parcurse cu atentie; nici in jurul unor tactici de vanzare, operare echipamente sau rezolvare a diferitelor tehnice. Ci din contra, in jurul relatiilor interumane, din grup, a cunoasterii reciproce dar si autocunoasterii. Astfel, chiar daca intreg programul e bine gandit, planificat atent, scopurile difera de un alt tip de pregatire. Activitatiile ce sunt aplicate si introduse in scenariul programului de team building sunt destinate atat subgrupurilor cat si indivizilor, ca personalitati unice, diferite.

In functie de locatia pentru care s-a optat, perioada din an in care se desfasoara, numarul de participanti, se pot alege diverse activitati de team building – fie de interior, fie create special pentru exterior. Multe dintre acestea pot fi de o intensitate ridicata, putand fi considerate chiar sporturi extreme – precum raftingul, rapelul, canyoningul, ATV, catarare. Altele implica jocuri si exercitii diverse, activitatide orientare (in zone salbatice), trekking. Unele grupuri pot apela la o suita de activitati, folosind imaginatia si spiritul de competitie cum nu au mai facut-o. Rezultatele acestor puncte din program vor fi discutate, dezbatute – fiecare va fi dirijat inspre a constientiza problemele sale, ale echipei, punctele forte, modul in care a evoluat pana la sfarsitul programului de team building. Vezi aici cateva avantaje clare  ale acestor programe, cu ilustratii.

In final, aceste programe sunt benefice atat persoanelor participante, in mod individual (ca angajati cu diferite temperamente si personalitati) cat si grupului, ca cerc inchis, care urmeaza a-si relua activitatea in cateva zile, la serviciu.

Comentariile sunt inchise