Regimul de viata la bolnavului de colcestita

Bolnavul de colecistita, in caz ca sufera de constipatie, va trebui sa si-o ingrijeasca. Pentru aceasta va lua regulat un laxativ (purgativ slab), ca samanta de in, 1 – 2 linguri, inmuiate 10 minute in 1/2 pahar cu apa. Cand constipatia este insotita de apendicita, laxativul recomandat este uleiul de parafina, 1-2 linguri, seara la culcare.

Apendicita, atunci cand exista, trebuie tratata. Un mijloc de a combate colecistita si a impiedica formarea pietrelor este golirea regulata si completa veziculei biliare. Pentru aceasta, in fiecare dimineata pe nemancate, bolnavul va lua doua linguri de untdelemn (cu putina lamaie pentru corectarea gustului) si va sta apoi jumatate de ora culcat pe partea dreapta. In loc de untdelemn se poate lua si o jumatate de pahar dcu zeama de ridiche neagra. Zeama se prepara din ridichi rase pe razatoare si stoarse printr-un tifon. Intre mese este bine sa se dea 1 – 2 pahare de ceai cald, astfel ca sa se bea in total 1 litru de ceai pe zi, in afara lichidelor obisnuite, ca lapte, supe, compot, apa. Acestea, deoarece lichidele sunt necesare spalarii cailor biliare inflamate prin marirea cantitatii de bila eliminata de ficat. Se vor prefera ceaiurile de musetel, sunatoare sau ceaiul hepatic.

La aceste indicatii trebuie sa adugam ca fara o viata ordonata, cu ore de masa fixe, odihna suficienta si evitarea enervarilor si emotiilor, bolnavul se va vindeca mai greu. Am mentionat mai sus rolul sistemului nervos in producerea si evolutia bolii colicistita. Pentru ca reflexul de golire a veziculei sa functioneze bine, trebuie ca bolnavul sa aiba un sistem nervos intarit printr-o viata in care orele de munca, de odihna si de exercitii in aer liber (plimbare, sport etc) sa fie bine echilibrate intre ele. In bolile veziculei biliare, alimentatia dietetica este de mare insemnatate.

Dar regimul nu obliga pe nimeni sa rabde de foame. In paginile urmatoare vom arata care sunt regulile alimentatiei menite sa vindece colecistita si sa impiedice aparitia litiazei biliare si a crizelor de ficat, fara a face sa scada puterea de munca a bolnavului prin restrictii alimentare prea severe sau indelungate.

Comentariile sunt inchise