Tipar digital sau tipografie standard ?

tipar - tipografieTermenul de tipografie si-a schimbat in ultimii ani destul de mult sensul, si in tara noastra. Daca pana nu demult un astfel de nume era atribuit marilor centre, de stat sau private, ce se ocupau cu imprimarea cartilor, a manualelor sau publicatiilor de diverse tipuri, astazi termeniu si-a extins folosirea. Acest lucru se datoreaza in mare masura progresului tehnologic dar si  cererii pietei. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu mai sunt necesare tiraje mari, pentru care termenul de executie nu este un aspect esential. Ci, pe langa marile directii, la aceste servicii profesionale mai pot avea acces un numar mare de oameni, care au nevoie de tiraje mici sau medii. Iar daca o tipografie standard nu ar fi intotdeauna potrivita, in atentia clientilor de pretutindeni incep tot mai mult sa apara noi centre de tipar digital. Acestea, folosind aparatura moderna (printre care si imprimarea Inkjet Led UV) pot sa produca intr-un timp relativ scurt o multime de materiale, chiar in cantitati mici.

 

  • Intelegere

Ce este de fapt insa acest tipar sau print digital, cum mai este deseori denumit? Aceasta expresie nu se refera doar la a transfera un fisier anume catre o imprimanta (desi partial, acest lucru este adevarat). Ci mai mult,  pentru tiparirea digitala, intalnita in tipografiile moderne de azi, doar echipament industrial este folosit.

 

  • Avantaje

Principalul atuu al acestor procedee este viteza. Cum asa? In situatia unui tipar digital nu se necesita procese preparatoare – imaginile sunt trimise spre imprimanta direct din programele in care au fost create (sau cele care le pot citi).  In plus, se poate trimite o pagina (un exemplu) de proba pentru a vedea calitatea materialului finisat si a corecta eventuale greseli (direct din programul utilizat). De aceea foarte multe centre de tiparire recomanda aceasta metoda pentru tiraje mici si medii.

 

  • Durata executiei

Fata de metodele clasice intalnite intr-o veche tipografie offset, metodele unui print digital nu consuma timp – dupa cum am mentionat, aceasta automatizare conduce aici. Fie ca e vorba de calendare, brosuri, cataloage, vederi, afise, carti de vizita , timpul de executie si livrare (in cazul celor care ofera si acest serviciu) e minim.

 

  • Materiale utilizate

Daca pana nu demult, o tipografie nu putea sa imprime decat pe hartie sau pe carton, un astfel de tipar digital schimba radical modul de a tipari. Materialele suportate azi, prin intermediul imprimarii inkjet LED UV se intind de la carton, plastic, lemn, sticla pana la ceramica si metal – tehnica aceasta  e utilizata in special pentru preparea obiectelor promotionale personalizate.

 

Asadar, aceste solutii pe care le poate oferi o astfel de tipografie inclina in mod considerabil in dreptul solutiei de tipar digital. Singurul punct care balanseaza oarecum aceasta diferentiere este data deci de faptul ca un print digital opereaza doar la tiraje medii si micii. Descopera aici o tipografie cu traditie in Bucuresti, a carei mod de operare si servicii te pot avantaja in mod considerabil.

 

Comentariile sunt inchise