Transportul terestru

Cea mai raspandita forma de transport in lume este transportul terestru. Fiind una dintre cele mai eficiente laturi din acest domeniu, vehiculele sunt special concepute fiind dotate cu motoare puternice atat pentru rezistenta si tractiune la drum, cat si un volum mare pentru marfuri care ocupa mult spatiu si au o greutate gabaritica. Termenul de transport vine din limba latina de la “transportare” , trans (peste) si portare (a purta sau a cara) . Putem sa spunem ca transportul a luat fiinta odata cu existenta omului, inca de la inceput necesitatea omului de a transporta cat mai multe bunuri si obiecte, a determinat in timp descoperirea diferitelor cai si mijloace de transport. Transportul cuprinde mai multe sectoare, dar simpificand dintre ele si concentrandu-ne pe cele mai importante, acestea ar fi: infrastructura, vehicule si gestiune.
Infrastructura de transport se refera la reteaua de transport si anume: strazi si autostrazi, cai ferate, canale navigabile, trasee maritime, culoare de zbor, si altele.
Vehiculele, aceasta sectiune cuprinde atat vehicule pentru transport marfa cum ar fi: vapoare, trenuri, autoutilitare, autotrenuri cat si proiectarea, constructia, diagnoza, exploatarea vehiculelor si managementul acestora.
Gestiunea transporturilor are ca scop optimizarea si eficientizarea sistemelor de transport, protejarea mediului inconjurator, tinand de competenta ingineriei transporturilor, a proiectarii retelelor si sistemelor de transport. In Romania concurenta a atins un numar impresionant in ultima vreme la sectiunea Transporturi. Firme precum Marveli, TwimTrans, vin cu servicii speciale si pot prelua comenzi direct de pe website-urile propii cum ar fi: transportmarfa.org, www.a-transport.ro, transportmarfa.com si multe altele.
transport

Leave a Reply