Va invitam la drumetie in jurul Marii Negre!

In cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, desfasurat de ONG Mare Nostrum in parteneriat cu The Black Sea NGO Network, din Bulgaria si alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova au fost definitivate cele patru trasee interpretative pentru regiunea Dobrogea. Traseele vor face parte din „Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, care va cuprinde un numar de 20 de astfel de trasee.

Acestea au fost prezentate de catre echipa de proiect, in cadrul evenimentului „Marea Neagra – o provocare pentru toti”, ce a avut loc in data de 27 septembrie la Hotel Ibis, Constanta. La aceasta intalnire au luat parte reprezentanti ai grupurilor tinta, care s-au aratat interesati de initiativa, oferindu-ne sprijinul lor pe viitor.

„Stejarul – martorul tacut al padurii”, este primul traseu de biodiversitate stabilit in aria naturala „Canaraua Fetii”, iar povestea acestuia are ca personaj principal un exemplar al speciei de stejar brumariu (Quercus pedunculiflora), a carui varsta depaseste 100 de ani. Pe tot parcursul traseului, care se intinde pe o distanta de aproximativ doi kilometri, el ne va face cunostinta cu fascinanta lume a padurii, prezentand specii unice de flora si fauna. Cel de–al doilea traseu face parte din aria naturala „Cheile Dobrogei” si are ca tema  geodiversitatea spcifica acestei zone. De aceasta data, povestea debuteaza cu marturia unei pietre, care timp de doua ore, atat cat dureaza parcurgerea acestui traseu, ne prezinta incursiunea trecutului in prezent, aratand astfel modul in care s-a format aceasta arie naturala protejata.

„Cheile Dobrogei” este zona naturala care ne ofera un nou traseu prin care facem cunostinta cu  principalele aspecte culturale ale Dobrogei, si anume istoria formarii regiunii, crestinismul, dar si aspecte ale activitatii umane din zona. Acest traseu se gaseste in zona Manastirii Casian, care reprezinta si punctul de plecare.

„Povestea la firul ierbii” ne prezinta un fir de iarba care ne conduce catre unul dintre cele mai inalte puncte din judetul Constanta, Dealul lui Allah sau „Allah Bair”. Aici a prins contur un ultim traseu interpretativ, axat pe biodiversitatea zonei. Cele patru trasee vor fi deschise publicului in cateva luni, dupa ce vor fi realizate toate dotarile de infrastructura si informare.

„Metoda interpretarii naturii este foarte raspandita ca fiind o activitate educationala interactiva si eficienta. Aceasta reduce, prin educatie, riscul unui comportament inadecvat al turistilor fata de capitalul natural. Ne dorim ca aceste trasee sa reprezinte un motiv in plus de a ne intoarce privirile spre natura si spre importanta ei pentru noi.”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.

Scopul proiectului este constientizarea, in?elegerea si responsabilizarea legate de problemele din zona de coasta, incluzand activitatea umana si efectele ei. De asemenea, el poate ajuta persoanele din comunitatile regionale sa inceapa sa gandeasca “ecologist” sau, mai concret, sa utilizeze mai bine oportunitatile pentru protejarea biodiversitatii, prin intermediul gestionarii ariilor protejate.

Durata proiectului este de doi ani, iar costul sau total este de 396 912.00 euro, fiind finantat de catre Uniunea Europeana prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natura fara frontiere”, iar website-ul unde se pot gasi mai multe detalii despre proiect este  www.trails.bsnn.org.

Comentariile sunt inchise